RENOVERINGEN AV BELLEVUE GÅRD I ÖVED

slut

År 2011 blev vi lyckliga ägare till Bellevue Gård i Öved, en ödegård som i princip endast bestod av några robusta stenväggar och ett förfallet tak.Vi började därmed den omfattande renoveringen av gården som ni har kunnat följa i bloggen. (klicka här för att komma till första sidan på bloggen.) 

År 2012 var huset på pass beboeligt att vi kunde flytta dit. I samband med detta blev det mindre med blogginlägg och vi fokuserade istället mer på livet som nyblivna föräldrar. Renoveringen fortskrider fortfarande om än i mycket långsammare takt, vilket är ett medvetet val.

Under åren har vi byggt upp ett snickeri och ett mindre sågverk, detta har även resulterat i en gårdsbutik. I den kan ni hitta våra egentillverkade trädgårdsmöbler som är framtagna tillsammans med en smed. Vi säljer också linoljefärg samt andra detaljer som behövs vid upprustningen av gamla hus.

Vill ni fortsätta följa vår resa med butiken kan ni göra det via Instagram och/eller Facebook. Ni är självklart också VÄLKOMNA att besöka oss i vår gårdsbutik och webshop. Vill ni läsa mer om vår resa har Robert Danielsson skrivit boken Ödegård – från ruckel till pärla där vi är med och där kan man läsa om våra tankar kring köpet och renoveringen av Bellevue Gård. Boken går att beställa HÄR för er som är intresserade.

PAPPTAK MED LISTTÄCKNING

Vi har länge funderat på att ha papptak med listtäckning på stallbyggnaden. Denna metod med lodräta våder var vanlig under 1860-talet då Bellevue Gård byggdes.

Vi var lite osäkra på om vi verkligen ville göra detta då vi inte visste hur svårt det skulle vara och om vi skulle kunna få det snyggt. Slutligen bestämde vi oss för att prova på en mindre yta. Experimentet utfördes därför på utbyggnaden/ skärmtaket vi gjort på stallets ena gavel där vi har sågverket som Thomas köpt.

bandt

Som amatörer fick vi följande erfarenhet:

* Underlagspappen var väldigt tunn då denna inte är av samma typ som när man lägger exempelvis takpannor. Den blev lätt vågig och svår att få rak. Som tur är syns inte detta när den tjocka ytpappen läggs, då denna är väldigt tung.

* Pappen fick skäras från 1 meter bred ner till 670mm+330mm´s bitar. Detta gick att beställa kapat från Icopal. De smala bitarna använde vi till listerna, takfot, fotrännan och taknocken.

* Det svåraste var att vika pappen snyggt runt fotrännan och listernas ändar. Pappen är väldigt tjock och mycket värme gjorde den mjuk och lätt skadad. När vi använde mindre värme så ville den inte fästa och var omöjlig att forma.

bandt1

När vi nästan var färdiga började vi få en känsla för hantverket, men det krävs många tak innan man kan utföra ett arbete med 100-procentigt resultat. Arbetet var egentligen lättare att utföra än vad vi trodde men det svårare att få till ett perfekt resultat. Dessutom var pappen väldigt dyr. Att lägga två stalltak på 300 kvm vardera känns lite väl riskabelt. Taken lutar dessutom 45 grader vilket kommer försvåra arbetet ytterligare.

 

listt

På bilden ovan ser ni det färdiga resultatet. Utfallet av detta experiment gjorde att vi bestämde oss för att lägga lertegelpannor på stalltaket. Lertegelpannor är billigare, visserligen tillkommer kostnad för fotrännan och övrigt plåtarbete men då vet vi att resultatet blir bra. Vårt framtida vedskjul och hönshus kommer vi troligtvis att papptäcka, då dessa ytor är mer begränsade.

WILBERT

DSC_0068 copy

DSC_0062 copy

Sedan drygt ett år tillbaka har vi en ny fyrbent familjemedlem, Viltspårhunden Wilbert. Det finns två huvudsakliga anledningar till att vi skaffade ytterligare en hund. Dels är Thomas jägare och intresserad av eftersök, dels behövde vi en vakthund här på gården.

Bayerska Viltspårhundar används framförallt vid eftersök av skadat klövvilt. Rasen beskrivs som lättlärd, lugn, lydig och intelligent samt matglad, tjuvaktig, skällig och vaktig. Dessa egenskaper stämmer väldigt bra på Wilbert förutom lugnet som än inte infunnit sig. :-S Med största sannolikhet är detta en mognadsfråga och kommer säkert lösa sig när han blivit lite äldre.

korv

ATT BYGGA UTEPLATSER

Hej på er! Det var ett tag sedan sist. Tiden, inspirationen och lusten för att blogga har helt enkelt inte funnits där.

Vi har hunnit få två nya familjemedlemmar; en viltspårhund vid namn Wilbert född i mars 2014 och ett litet människobarn vid namn Wilmer född i november samma år. Graviditeten var ganska problematisk och jag var inlagd på lasarettet flera gånger. Till slut kom han dock vårt lilla underverk, en lugn och charmig men bestämd liten kille.

DSC_0065

Lite smått och gott har vi hunnit med på gården som jag tänkt börja uppdatera er om i några inlägg framöver. Denna våren/försommaren har vi koncentrerat oss på att försöka få ordning runt boningshuset.

DSC_0083

DSC_0090

DSC_0122

DSC_0107

Wendela har fått lite mer ute-leksaker. Sandlådan var på plats redan förra sommaren men gungor och studsmatta är nytt för i år.

fasad

DSC_0108

DSC_0094

På bilderna ovan ser ni att vi jämnat till och sått gräs kring huset och en uteplats har börjat ta form.

DSC_0106

Vi har även börjat förbereda en uteplats på husets framsida.

DSC_0085

Trevlig helg på er kära bloggvänner!

SOLSTRIMMOR

DSC_0014 1

Denna söndag är det dimmigt och grått hos oss vilket avspeglar sig i mitt humör. Därför tänkte jag muntra upp mig själv med en bild när solen strålade i förra veckan. Kanske är det fler än jag som blir glada av tanken på lite sol. Det känns som att vädret på bilden bättre avspeglar mars som vi nu gått in i (i alla fall som vi vill att den ska vara). Gungan i trädet fastnade under en av vinterns stormar och vi har inte bemödat oss att plocka ned den än så den hänger där så vacker ännu. ;-P

Önskar er en mysig söndag!

BLÄSTRING AV STALLET

DSC_0011 1

Igår var det för blästring fasaden på stallet.

DSC_0008 1

Vi hade hjälp av en blästringssfirma precis som när vi blästrade boningshuset.

DSC_0002

 Det blir en fantastiskt skillnad.  Högra sidan om stalldörrarna har blivit blästrade på bilden ovan medan vänstersidan är oblästrad.

DSC_0004 1

Det färdiga resultatet! :-)

ISOLERING AV STALLTAK

DSC_0056

Fokus de senaste veckorna har varit att iordningställa stalltaket ovanför snickeriet.

DSC_0053

Det gamla taket är snett och eftersom flera av de gamla takstolarna börjat glida ut måste vi försöka och dra tillbaka dem så gott det går. Det var också nödvändigt att förstärka takstolarna. Som tur är kommer de nya takstolarna inte att synas när vi isolerat klart och panerat innertaket.

DSC_0073

Efter att ha slutfört förstärkningen av takstolarna har vi byggt ett mellanbjälklag och isolerat upp till stallets ovanvåning.

DSC_0070

DSC_0071

Rör har dragits till snickeriets spånsug i mellanbjälklaget samt till ett tvättställ på stallets ovanvåning. Målet är att ha förstärkt och isolerat hela stalltaket innan nästa vinter.

DRÖMMEN OM LJUSARE TIDER

DSC_0009

DSC_0004

DSC_0003

Så blev det vinter till sist! Kanske inte riktigt på det sätt jag drömt om med glittrande snö, hög luft och strålande solsken men man får väl ändå kalla det vinter. Det har blåst så att grusvägen utanför vårt hus för några dagar sedan var igentäppt av stora snövallar. Tack och lov har vi en tacksam bil som tåler de flesta väder och Thomas tog sats och brakade igenom snövallanra när han skulle iväg och jobba! :-) Han har även fått agera bärgningsbil till en bil som kört fast på grusvägen lite längre bort från vårt hus. Gungan som ni ser på nedersta bilden som vi lite slarvigt låtit hänga kvar i trädet har nu fastnat uppe i trädgrenen!  I förrgår försökte jag mig på att inviga pulkan med lilltjejen, men hon var måttligt förtjust då det blåste ganska kraftigt! Får se vad som händer och om solen kanske kan tänkas vilja titta fram snart, med eller utan snö… och vem vet kanske blogginspirationen med den… ;-P

 

TILLBAKABLICK 2013

Jag har försökt mig på en liten sammanställning av det gångna renoveringsåret:

Januari

värmepannaweb

Vi började året med att koppla in vår vedpanna i stallet.

elementnew

Äntligen var det slut på att frysa och vi kunde äntligen ha drägligt klimat inomhus och istället för att värma upp huset genom våra byggfläktar och el-element, få värme genom våra nyinsatta gjutjärnselement.

Februari

vaskskåp

becddfec449c11e28fa722000a1fbcea_7

Vi monterade även in vasskåpet i badrummet och lade färdigt köksgolvet.

DSC_0086

Lilla Selma flyttade in till oss och Elvis fick en kompis!

Mars – April – Maj- Juni – Juli

utomhus2ny

 gavel

utomhus5

 storkupa

 Vi arbetade mycket med husets utvändiga plåtarbeten och reperation av fogar i fasaden.

utomhus3ny

Källarfönsterna blev äntligen isatta!

Augusti

DSC_0061_redigerad-1

Vår dotter Wendela fyller 1 år! Detta firar vi genom att lägga allt annat renoveringsarbete åt sidan för att hon ska få ett lekrum!

September – Oktober

DSC_0004_redigerad-1

Dessa månader händer det inte mycket…

November

takstolarny

Denna månad förstärker vi stalltaket med nya takstolar!

träd

Stormen Simone drog även in över Bellevue Gård och tog ett av våra älskade äppelträd.

December

4

3 kopiera

2

Året avslutades med att alla utvändiga plåtarbeten på huset färdigställdes och vi även fasadbelysningen är på plats!

2013 var inte effektivitetens år på Bellevue Gård. Renoveringen gick långsamt, mycket små saker som tog lång tid men kändes inte som så stora framgångar. Sedan vi bosatt oss på gården smög sig andra sysslor på som underhåll av trädgård, vedklyvning, det gick inte att enbart fokusera på husrenovering. Även bloggen gick på sparlåga eftersom det inte fanns så mycket att skriva om och jag hade i princip bestämt mig för att sluta blogga. Motivationen för att både ta tag i husrenovering och blogg har dock långsamt smugit sig tillbaka och vi har stora planer för 2014… Hoppas att vi syns! :-)