FÖR- OCH NACKDELAR MED SÅPSKURAT GOLV

trägolv

golvet i matsalen

Jag gillar det ljusa rustika utseendet som såpskurat golv ger. Ett levande golv som känns varmt och mjukt att gå på är väldigt tilltalande. Jag tänkte mig att det skulle bli en fin kontrast till det kalla känslan som vårt stenhus ger.  Såpskurat golv är dessutom ett av de få golv som bara blir vackrare med tiden. Att det är giftfritt och snällt mot miljön finns också med på pluslistan. I böcker om byggnadsvård lovordas såpskurat golv så jag var mycket positivt inställd till behandlingsmetoden efter att ha läst om den. I den övriga världen är man dock inte lika positiv. Många vi kom i kontakt med såg frågande på oss bara vi nämnde namnet såpskurat golv. Folk som visste vad det rörde sig om avrådde oss med motiveringen att det aldrig skulle fungera, då vi hade både djur och barn som skulle fläcka ner golvet och göra det fult. Dessutom var det ju ett riktig slitgöra med såpskurning menade de. Alla negativa kommentarer gjorde oss osäkra och det är anledningen till att jag kände att det, nu 1,5 år efter den första såpskurningen,  var välbehövligt med en utvärdering av såpskurningens för och nackdelar. Jag börjar med att beskriva vårt tillvägagångssätt.

Vårt tillvägagångssätt vid såpskurning av trägolv

linsåpa

såpskurning

1 Vi börjar med att tömma golvet från möbler och textilier.

2  Sedan blöter vi golvet med kallvatten , en liten del åt gången då vi har ett stort golv. Detta är en viktigt del i processen eftersom det lätt kan bli fläckar om man häller såpa eller såpvatten direkt på ett torrt golv. Vid små golvytor  kan man blöta hela golvet på en gång.

3 Vi klickar lite såpa på skurborsten efter hand som vi skurar några plank i taget i brädans längdriktning. Eftersom vi har nytt trägolv har vi tagit extra med linoljesåpa för att snabbare få de effekter som såpskurat trägolv ger.  När golvet väl behandlats några gånger kan man ta mindre med linoljesåpa på borsten eller hälla ca 2-3 dl såpa i skurhinken till ca 10 liter vatten och skura med det.

4 När vi skurat färdigt planken sköljer vi med kallvatten och torkar sedan upp vattnet med en skurtrasa.

Processen ska upprepas minst 3 ggr/år men i ärlighetens namn har vi slarvat och bara gjort det 2 ggr/år. Golvet har på sina ställen sett ganska illa ut. Fläckar blir det ju med fyra djur inne, ett barn samt middagsgäster  i matsalen (som dessutom ibland är småbarn). Ärligt talat har vi varit lite oroliga för hur vi ska få rätt på golvet men efter varje ny såpskurning har i princip alla fläckar försvunnit. De som finns kvar är mycket svaga och kommer troligtvis blekna ännu mer vid ytterligare en såpskurning för att till slut försvinna. Man får heller inte glömma att vårt golv var nytt och inte alls av samma tåliga karaktär som ett gammalt skurgolv. Thomas som var väldigt tveksam till det här med skurgolv är också positivt överraskad. Han tycker precis som jag att skurgolvet är vackrare än oljat eller vaxat golv. Det stämmer dessutom bra att det är mjukt och varmt att gå på och det luktar ju så gott med nyskurat golv.

trägolv

skurgolv

Den stora nackdelen är just själva såpskurningen av golvet. Det går inte att sticka under stol med att  det är ganska slitsamt. Inte så att man är helt utpumpad efteråt men det är ändå så pass ansträngande att man drar sig för att göra det när det är dags. Tack och lov behöver det ju inte göras så ofta och för varje behandling kommer golvet bli mer lättskött på grund av att träet mättas av såpan och blir tåligare.

HÄR kan ni läsa om när vi såpskurade första gången i huset.

6 thoughts on “FÖR- OCH NACKDELAR MED SÅPSKURAT GOLV

 1. Hej! Äntligen en bra beskrivning på tillvägagångssättet!
  Vi har precis lagt ett nytt furugolv av god kvalité i köket och är i valet och kvalet av behandling. Såpa känns väldigt lockande, men vi frågar oss om det kommer kunna motverka den gulnande processen. Hur skulle du beskriva ditt golvs nuvarande färg i jämförelse när du la in golvet?
  Otroligt tacksam för svar!

  • Tack! :-) Vårt golv är av ek och det blir ju inte riktigt samma färg som ett furugolv. Grangolv blir t ex ljusa och furugolv lite mörkare. Vårt ekgolv är idag lite mörkare än före såpskurningen och mer åt det gråare hållet. Ett alternativ är ju att ta en obehandlad furubräda och såpskura den några gånger så du får en känsla. Sen är ju fördelen med såpskurade golv att man alltid kan ångra sig och behandla på andra sätt om man blir missnöjd! :-) Hoppas svaret varit till någon hjälp. Kontakta mig gärna igen om du har fler frågor.

 2. Tack för bra tips… Vi står och väger mellan att såpa eller måla och du hjälpte oss att väga över till det såpade. Nu skall vi bara klura ut vad det är för skillnad på linoljesåpa och vanlig såpa, vi får lite olika bud om vilket som är bäst. Tack.

 3. Hej!
  Så kul att läsa nu när vi själva kommit så långt att vi har såpskurat ett av golven i vårt hus! Just i skrivande stund håller min man på att slipa bort färg från ett golv som vi vill ha såpskurat istället. Vi funderar på att lägga in ett brädgolv i köket så smånigom också faktiskt! Där finns nu plastgolv på spånplatta som ska ut.
  Jag bloggar också om vårt hus och jobbet med renovering, inredning m.m! Vi kanske kan länka till varandra? http://www.sekelskifteochinredning.wordpress.com

 4. Pingback: linoljesåpa golv | golv-se.com

 5. Hej!
  Tack för beskrivning, bilder o inspiration. Blev förvånad att ni hade såpaskurat ett ekgolv, har hört o läst att det inte går?!
  Vi har ett nytt såpaskurat furugolv o nu skulle vi även vilja slipa upp den gamla fiskbensparketten. Skulle de gå att såpaskura den då tro?? Önskar ju att de båda golven får samma nyans. Har du något att jämföra med? Och eftersom att det var ett tag sedan undrar jag ju såklart om du fortfarande är nöjd :)
  Tack på förhand!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *